“Yang minta graduan bersyukur gaji bawah RM1,200 itu ialah ‘Menteri berhati batu’


Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menyelar “menteri berhati batu” yang meminta graduan bersyukur ditawarkan pekerjaan, walaupun menerima gaji di bawah paras gaji minimum kebangsaan RM1,200 sebulan.

Menurut Jabatan Perangkaan, majoriti siswazah yang baru memasuki pasaran pekerjaan tahun lalu menerima anggaran gaji bulanan antara RM1,001 dan RM1,500, berbanding purata RM2,001 hingga RM2,500 yang dicatatkan pada 2019.

Ahli Parlimen Bagan itu menyelar kenyataan Menteri Sumber Manusia, M Saravanan, dan menegaskan beliau sepatutnya menguatkuasakan gaji minimum, sebaliknya memberitahu graduan lebih baik menerima pekerjaan dengan gaji yang rendah daripada menganggur.

“Menteri Ekonomi Mustapa Mohamed lebih ‘berhati batu’, mengatakan bahawa graduan dengan pekerjaan RM1,000 sebulan harus bersyukur kerana mempunyai pekerjaan.

“Tidak ada graduan yang akan berterima kasih kepada kerajaan yang gagal sepenuhnya menyelamatkan pekerjaan atau gagal mencipta pekerjaan baru sehingga menyebabkan pengangguran meningkat kepada 4.9% pada Jan 2021 dengan pengangguran belia pada rekod 13.5%.”

“Dengan meminta graduan untuk menerima gaji di bawah gaji minimum bulanan RM1,200, kedua-dua Saravanan dan Mustapa melanggar Akta Majlis Perundingan Gaji Negara (NWCC) 2011,” katanya dalam kenyataan.

Beliau berkata, kedua-dua menteri patut berasa malu kerana gagal mematuhi, menegakkan dan menguatkuasakan Seksyen 43 NWCC yang mengenakan denda RM10,000 kepada majikan bagi setiap pekerja yang tidak dibayar gaji minimum.

“Menteri harus membantu pekerja menerima gaji pada gaji minimum atau lebih tinggi, bukan membantu dan menggalakkan majikan membayar pekerja di bawah gaji minimum.”

Beliau berkata, dengan semakan kenaikan pendapatan isi rumah bulanan PGK kepada RM2,208, membayar gaji minimum tidak boleh dikompromikan.

“Kerajaan PN sekarang bukan sahaja mengundurkan reformasi buruh yang dilakukan oleh kerajaan PH sebelum ini, kerajaan PN ini juga menindas hak-hak buruh dengan menolak untuk menghormati gaji minimum mengikut undang-undang.”

Dalam Belanjawan 2020, kerajaan PH menaikkan gaji minimum kepada RM1,200 sebulan bagi pusat bandar utama, dengan bahagian lain di negara ini kekal pada minimum RM1,100.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *