Pengunduran Afifi Al-Akiti tindakan bertanggungjawab


IPOH: Menteri Besar Perak Datuk Seri Saarani Mohamad menyifatkan pengunduran diri Pensyarah Pusat Islam, Universiti Oxford, United Kingdom Datuk Dr Afifi Al-Akiti (gambar) sebagai Orang Kaya-Kaya Imam Paduka Tuan yang juga Penasihat Agama Sultan Perak, adalah sangat bertanggungjawab.

“Siapa sahaja yang berada dalam keadaan sebegitu perlu meletakkan kepentingan menandingi kemuliaan Sultan, demi menjaga darjat kemuliaan Raja Pemerintah dan institusi istana.

“Sultan kita adalah penaung dan ketua agama Islam negeri, jadi sudah tentu itu kena didahulukan sama ada kejadian itu berlaku atau tidak, terpulang kepada keadaan yang menentukannya tetapi yang penting, dia telah mengambil tanggungjawab itu untuk tidak menyebabkan Tuanku dilibatkan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita pada Majlis Jamuan Hari Raya anjuran Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Melayu Negeri Perak di sini, hari ini.

Semalam, Sultan Perak Sultan Nazrin Shah berkenan menerima permohonan Afifi untuk berundur diri daripada menyandang gelaran Orang Kaya-Kaya Imam Paduka Tuan, sebagai Orang Besar Delapan Perak.

Setiausaha Dewan Negara Perak Datuk Seri Ayob Hashim dilaporkan berkata Afifi telah mengutus surat pada hari yang sama, memohon perkenan Sultan Nazrin untuk mengundurkan diri daripada menyandang gelaran berkenaan.

Dalam kenyataan media yang dikeluarkan, beliau berkata Sultan Nazrin berkenan menerima permohonan tersebut untuk dikuatkuasakan semalam.

Baru-baru ini tular klip video yang memaparkan seorang lelaki yang dikatakan tokoh agama dan penasihat Sultan, sedang berhibur di sebuah kelab malam. – BernamaSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *