Mat Sabu mengesahkan kesemua 11 Ahli Parlimen Amanah menyokong Anwar


Presiden Parti Amanah Negara, Mohamad Sabu (pix) mengesahkan bahawa kesemua 11 ahli parlimen parti itu akan menyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim, setelah beliau mengumumkan mempunyai cukup ahli Parlimen untuk membentuk kerajaan.

Dalam satu kenyataan hari ini, ahli politik yang juga dikenali sebagai Mat Sabu, mengatakan bahawa beliau dan partinya telah memberikan kepercayaan penuh kepada Anwar sebagai pengerusi Pakatan Harapan untuk membentuk kerajaan baru.

“Kami mengambil maklum pengumuman yang di buat oleh Anwar, pengerusi Pakatan Harapan, dan ahli parlimen Port Dickson yang hari ini telah memperolehi sokongan majoriti untuk membentuk kerajaan baharu.”

“Seperti yang telah diputuskan oleh Majlis Presiden Pakatan Harapan sebelum ini, Amanah mengesahkan bahawa semua 11 orang ahli parlimen parti ini menyokong sepenuhnya kepimpinan Anwar sebagai pengerusi Pakatan Harapan dan memberi kan kepercayaan kepada beliau untuk membentuk kerajaan baharu,” katanya dalam kenyataan tersebut.

Anwar pada awal hari ini mendakwa bahawa beliau mempunyai sokongan majoriti ahli parlimen untuk membentuk kerajaan, dan akan mengadakan pertemuan dengan Yang di-Pertuan Agong tidak lama lagi.

Namun, dia tidak menyatakan jumlah anggota parlimen yang menyokongnya, dan hanya akan melakukannya setelah pertemuan dengan Agong, yang kini sedang menerima rawatan di Institut Jantung Negara.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *