GURU TAK PERLU JALANI SARINGAN COVID-19, HANYA PATUHI SOP KETAT


Guru yang akan mula bertugas di sekolah pada sesi persekolahan 20 Jan ini tidak perlu menjalani ujian saringan COVID-19 namun perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ketat bagi mengekang penularan pandemik itu.

Menteri Kanan Pendidikan Dr Mohd Radzi Md Jidin berkata beliau yakin pematuhan SOP yang ketat dariapda semua pihak mampu mengurangkan risiko penularan COVID-19 serta memastikan pelaksanaan pengajaran dan pembelajaran (PdP) berlangsung dalam keadaan selamat.

“Kapasiti sistem kesihatan sedia ada yang tidak mencukupi dan terhad juga tidak membolehkan pelaksanaan ujian saringan COVID-19 dalam kalangan guru, justeru pematuhan SOP yang ketat adalah amat penting,” katanya pada sidang media Pengoperasian Institusi Pendidikan Di Bawah KPM di Kuala Lumpur hari ini.

Beliau berkata guru yang mempunyai masalah kesihatan dan berisiko tinggi boleh berbincang dengan pihak pengurusan sekolah bagi membolehkan mereka mengajar secara dalam talian.

“Mereka perlu sertakan surat khas daripada doktor bagi menerangkan masalah kesihatan yang dihadapi untuk diteliti dan dipertimbangkan oleh pihak pengurusan sekolah masing-masing,” katanya.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *