Ekonomi Sabah tak boleh lagi hadapi krisis politik baharu, kata penganalisis –


PETALING JAYA: Seorang penganalisis politik telah melahirkan kebimbangan terhadap ekonomi Sabah di tengah-tengah spekulasi bahawa terdapat langkah dari dalam kerajaan negeri untuk menggulingkan ketua menteri Hajiji Noor bagi membawa perubahan kerajaan.

Satu lagi krisis politik akan membawa bencana kepada ekonomi negeri dan desakan untuk menuntut semula hak negeri di bawah Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), kata Felo Majlis Profesor Jeniri Amir.

“Sekarang bukan masa yang sesuai untuk satu lagi pertukaran kerajaan di Sabah,” katanya kepada FMT.

“Ini akan menjadi tahun yang sukar bagi ekonomi. Sabah, seperti negeri lain di negara ini, masih belum pulih sepenuhnya daripada kesan Covid-19.”

Beliau berkata kestabilan politik adalah penting kepada pemulihan ekonomi.

Jeniri juga berkata Hajiji telah menjalankan tugasnya sejak memegang jawatan pada 2020 dan harus dibenarkan untuk menamatkan penggalnya.

Tahun lalu, Sabah memperoleh RM6.6 bilion hasil, mewakili prestasi terbaiknya.

“Dari segi politik, Hajiji bukan sahaja menggerakkan negeri melalui landskap politik yang rumit tetapi beliau telah membina sebuah gabungan yang kukuh berasaskan Sabah dalam Gabungan Rakyat Sabah (GRS),” kata Jeniri.

“Tiada parti Malaysia Barat yang mempunyai kawalan ke atas Sabah sekarang, dan GRS adalah rakan kongsi dalam kerajaan perpaduan Perdana Menteri Anwar Ibrahim.”

GRS telah memperoleh semula beberapa hak Sabah di bawah MA63, dan Jeniri berkata kestabilan politik adalah kunci dalam hal ini.

Baru-baru ini, Putrajaya mengumumkan akan memberikan Sabah dan Sarawak autonomi ke atas projek infrastruktur bernilai RM50 juta atau kurang.

Ini berlaku beberapa minggu selepas kerajaan persekutuan berkata ia akan menyerahkan kuasa kawal selia bekalan gas Sabah kepada negeri itu.

Seorang lagi penganalisis, Awang Azman Pawi dari Universiti Malaya (UM), juga berkata tumpuan harus diberikan kepada memulihkan ekonomi dan bukannya berpolitik dan merebut kuasa.

“Rakyat akan bosan dengan parti politik dan ahli politik yang berpolitik keterlaluan,” katanya.

“Pemulihan ekonomi negeri akan kehilangan momentumnya dan rakyat yang akan menderita.”Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *