Dari mana datang penafian Ahli Parlimen ditawar RM10 juta? Soal Saifuddin kepada SPRM


Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) perlu menjelaskan kenyataan Ahli Parlimen Sekijang, Natrah Ismail yang menafikan beliau ditawar RM10 juta untuk berpaling tadah dan mengapa terlalu cepat penafian dibuat, kata Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution.

Bercakap pada sidang media selepas pelancaran kempen “Community Alert” parti itu pagi tadi, Saifuddin mempersoalkan dari mana penafian itu datang sambil mendakwa Natrah tidak bercakap mengenai mana-mana tokoh semasa pertemuannya bersama SPRM semalam.

“SPRM begitu cepat mengeluarkan kenyataan mengenai penafian Natrah bahawa dia ditawarkan RM10 juta, walaupun belum lagi memulakan siasatan,” katanya.

Saifuddin berkata, dia akan menulis surat kepada Ketua Pesuruhjaya SPRM, Azam Baki akhir minggu ini dan memohon untuk mengadakan pertemuan bagi membincangkan perkara itu dengan lebih lanjut.

Ditanya berapa ramai Ahli Parlimen PKR yang sudah didekati atau berapa banyak mereka ditawarkan untuk melompat, Saifuddin berkata, PKR akan menunggu maklum balas SPRM terlebih dulu.

Natrah sebelum ini membuat laporan kepada SPRM terhadap dua individu, termasuk seorang bergelar “Datuk Seri”, yang memintanya berpaling tadah daripada PKR dengan dijanjikan manfaat jika memberi sokongan kepada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Malam tadi, SPRM mengeluarkan kenyataan, Natrah “mengesahkan tidak ada tawaran suapan RM10 juta seperti didakwa pengguna Facebook Ops Johor dan menambah mereka akan terus menyiasat isu itu dengan beberapa saksi”.

Sementara itu, Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim berkata, parti komponen Pakatan Harapan (PH) ketika ini sedang dalam proses perundingan pembahagian kerusi untuk pilihan raya umum akan datang.

Katanya, hal berkenaan kerjasama dengan Umno tidak dibangkitkan, tetapi mengulangi bahawa PH sedia bekerjasama dengan mana-mana pihak yang prinsipnya selari dengan gabungan itu.

Mengulas apakah beliau masih memiliki majoriti untuk membentuk kerajaan baharu selepas dua Ahli Parlimen PKR meninggalkan parti itu, Anwar berkata: “Sekiranya anda memahami matematik mudah, anda boleh membuat kesimpulan sendiri.”

“Kehilangan dua kerusi bukan bererti keuntungan bagi pihak lain. Ini tidak akan menambah majoriti, “katanya, sambil menambah amalan pentadbiran Perikatan Nasional mengumpan Ahli Parlimen untuk bergabung dengan mereka adalah” tidak bermoral, tidak beretika dan menyalahi undang-undang “.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *